Sinds 11-11-2011 is Oss een carnavalsvereniging rijker. Vanuit de reclame van Sonnema Berenburg waar iemand in Friesland door het ijs zakt en van de kant het commentaar krijgt: ‘oelewapper it ken net’ is ook in het Osse die uitspraak niet meer weg te denken. Een naam die we eer aan doen met ons uitgangspunt: alles kan tot het tegendeel bewezen is. 

Bij de oprichting, in gang gezet door onze voorzitter René van Hinthum, werd ook Cor Strik van Fellini’s betrokken. Nog voordat het voltallige bestuur geregeld was, was de residentie al een feit. Het vertrouwen wat we van Cor kregen met daarbij de nodige sponsoring heeft er mede voor gezorgd dat we konden groeien tot de club die we nu zijn.

Jarenlang is Fellini’s onze residentie geweest. Menigmaal werd onze stamkroeg in een rood met blauw feestpaleis omgebouwd. En was het niet rood met blauw dan hadden we wel een themafeest. Van het zweversfeest met winkelwagentjes, lege flessen, kapotte kleren en zwarte tanden tot aan glitter & glamour party, horror, casino en cartoon. 

Deelnemen aan de optocht was ook van begin af aan een feit. Liepen we de eerste 2 jaar als loopgroep mee, door Erik van Casteren in Lith Oijen konden we gaan bouwen. Bij hem in de schuur hebben we de kannibalen en heksen wagentjes gemaakt. Vervolgens kregen we van Geert Baaijens een prachtig onderstel en konden we met de grote jongens mee gaan doen. Eerst nog bij Erik maar vanaf 2011 in de carnavalsloods aan de Gewandeweg. Een loods die uit samenwerking tussen de SCVO en de Gemeente Oss ontstaan is. 

De creativiteit stopt niet bij het deelnemen aan de grootstedelijke optocht. Ook de Osse Pronkzitting was voor ons vaste prik. Toen dat naar een klassiek concert werd omgebouwd hebben we als CV ’t Ken Net OEPZ in het leven geroepen (De Osse Echte PronkZitting). 9 jaar hebben we in ’t Oude Theater bij Hans en Marion daar de boel op stelten gezet. Met ruim 100 deelnemers en meer dan 400 bezoekers verdeeld over 2 avonden was het heerlijk vermaak op de vierkante meter. Of zoals weleens gezegd werd ‘Theater tussen de schuifdeuren’.

Na OEPZ hebben we een jaar Ranking The Stars gedaan en hebben we vervolgens een nieuw concept gelanceerd: FAQ de carnavalsKWIS. In januari 2018 was de eerste FAQ. Een kwis waarbij 20 teams tegen elkaar strijden voor de titel ‘Slimste carnavalsvierders van Oss’. Ieder team mag zelf een vraag voor de kwis indienen. Net als OEPZ is ook FAQ van, voor en door het Osse volk.

Het MCLF was jarenlang een bomvol evenement van Osse verenigingen en kapellen waar iedereen met een origineel lied kon deelnemen. Origineel zijn we jarenlang geweest, echter duurde het flink wat jaren voordat een zanger zich meldde in onze club. Daarna mochten we ook hier geregeld het podium beklimmen.

Nu we het zingen hadden ontdekt werd PaasHazes in 2014 voor het eerst door CV ’t Ken Net georganiseerd. Op 1e Paasdag zingen Osse zangers en zangeressen meezingers van Hazes. In de jaren daarna werd het PaasHazes op volle touren en mochten ook andere levensliederen ten tonele gebracht worden. Een evenement zo ongedwongen en vrij dat je zou willen dat het vaker Pasen is per jaar.

Tegelijk met OEPZ kwamen ook de darttoernooien. Johny van ’t Lido en Café de Wiek sponsort ons al jaren en met OEPZ deed hij daar nog een stapje bovenop. Omdat daar veel gedart wordt en wij de kroeg ook niet schromen werd darten een nieuwe sport voor onze Knetters. Twee keer per jaar strijden we tegen elkaar. Hiervan worden we een keer per jaar bijgestaan door de echte darters en zo is het carnavals koppel toernooi ontstaan. Wel zo fijn omdat dubbel uitgooien dan vaak toch net wat sneller gaat. Al moet gezegd worden dat na al die jaren oefenen diverse Knetters tegenwoordig best onder de darters zouden kunnen vallen.

Als Knetters zetten we ons graag in voor het Osse carnaval. Deels doen we dit door zelf het e.e.a. te organiseren. Deels ook door aansluiting te zoeken en vinden bij andere organisaties. Zo hebben we SKIO opgericht met als grootste feest ALAAF. SKIO staat voor Samen Carnaval in Oss. Deze stichting bestaat uit leden van CV ’t Ken Net, CV de Hekkensluiters, De foempers en Nie Duk Zat?!. Samen met de SCVO zetten we een divers carnavalsprogramma neer. Daarnaast zijn diverse leden van ons ook betrokken bij activiteiten van de SCVO. We participeren in RCO – het regionaal carnavals overleg. Hier bespreken we de carnavalsagenda’s en stemmen we activiteiten op elkaar af. 

“Elke dag is een reden voor een feestje” – Lawine boys. Dit is ons lijflied en we doen het eer aan. We vieren het leven, zo veel mogelijk en het liefst met elkaar.